המשכיות עסקית בחירום


המשכיות עסקית בשעת חירום ומשבר

כל ארגון נדרש להמשכיות עסקית שתאפשר לו התאוששות מהירה לאחר אסון. מה זה המשכיות עסקית ולמה היא כל כך חשובה לקיום הארגון?


המשכיות עסקית היא דוקטרינת ניהול המתייחסת לפעילות שנדרש ארגון לבצע על מנת להבטיח שפונקציות עסקיות קריטיות תהיינה זמינות ללקוחות, ספקים, רגולטורים וגופים אחרים בעלי עניין בארגון. פעילויות אלו כוללות מטלות יומיות כגון ניהול פרויקטים, מערכת גיבויים, בקרת שינויים, ותכנון עתידי.

המשכיות עסקית בחירום אינה מתייחסת לפעולות ההצלה הראשוניות אלא להתכוננות והתארגנות להשגת יכולת התאוששות מהירה לאחר האסון.

 

ניהול משברים - איך מתנהלים בשעת חירום?
תקן המשכיות עסקית ISO 22301 - הסבר
 

המשכיות עסקית בחירום


האם יש הבדל בין המשכיות עסקית לDRP?

לעיתים מתבלבלים בין "המשכיות עסקית" ל"ניהול משברים" או "DRP" ו"שיקום נזקים". שלושת המושגים האחרונים הם חלק בלבד מתחום המשכיות העסקית. הדוקטרינה מתייחסת לשני תחומים:

המשכיות עסקית - אשר בוחנת את יכולתו של ארגון לספק שירות ותמיכה ללקוחות ולשמור על יכולת הקיום שלו לפני, במהלך, ואחרי אירוע המשכיות עסקית.

ניהול המשכיות עסקית בחירום - תהליך ניהול הוליסטי שמזהה השפעות אפשריות המאיימות על ארגון ומספק מסגרת לבניית חוסן ארגוני ואת היכולת לתגובה אפקטיבית לצורך הגנה על האינטרסים של בעלי העניין המרכזיים, המוניטין והמותג.


הבסיס לניהול המשכיות עסקית בחירום הוא בהבנת הפעילויות, האיומים, הסיכונים והשפעתם על הארגון ועל בעלי העניין. התהליך כולל 4 שלבים הידועים כ"מעגל החיים" לניהול המשכיות עסקית:

1.    ניהול המשכיות עסקית - מעגל החיים, הכרת הארגון-זהו השלב הראשון המהווה את הבסיס לכל המערך. בסיום שלב זה לארגון יהיה הידע וניתוח ההשפעות, האיומים והסיכויים להם חשוף הארגון (BIA-Business Impact Analysis) הגדרתה פעילויות הקריטיות, זמני השבתה נסבלים (MTDP), זמני התאוששות מקסימליים (RTO), נקודות שחזור מידע מינימליות (RPO) ויכיר את האיומים, הסיכונים ונקודות הכשל בארגון.
 

2.    גיבוש אסטרטגיות - שלב שני בו מגבשים אסטרטגיות להתמודדות עם האיומים ומציאת פתרונות אפשריים לכל פעילות. האסטרטגיות מגובשות לכל אחד מהמשאבים הנדרשים לקיום הפעילות – מבנה, משאבי אנוש, ספקים, מלאי, תשתיות, מידע ועוד.

 

3.    הכנת תוכנית המשכיות עסקית - בשלב זה מכינים תוכנית המשכיות עסקית הכוללת מקבץ תוכניות פעולה פרטניות ליישום ההחלטות שהתקבלו בשלב הקודם. תוכניות מגובשות לכל נושא משרה בפעילויות שהוגדרו כקריטיות לארגון. בוחרים באנשים מתוך או מחוץ לארגון שיתפעלו את התוכניות במסגרת אחד הצוותים:
 

צוות ניהול המשבר - צוות מצומצם המורכב ברובו מההנהלה הבכירה של הארגון, יועצים מתחום ניהול משברים והתקשורת.

 

צוות ניהול התוכניות - לרוב מנהלים בדרג ביניים שאחראים ליישום ותפעול התוכנית בתחום פעילות מוגדר.
 

הצוות המבצע - עובדים מתוך הארגון בתמיכת קבלני משנה (במידת הצורך) לביצועה וליישומה של תוכנית המשכיות עסקית.
 

בדיקת התוכניות והתאמתן - זהו שיא התהליך, כאשר כל בעלי העניין מודעים לרצינות שמייחס הארגון להמשכיות העסקית ולמחויבות לתהליך. קיימים סוגי בדיקות שונים. סוגי הבדיקות שיופעלו בשלב זה נדונו וסוכמו עוד טרם החלת הליך הכנתה תוכניות עצמן.

 

4.    הטמעת המשכיות עסקית בארגון - זהו השלב הבוגר בתהליך. לאחר שהארגון ביצע את כל השלבים במעגל החיצוני, זהו השלב בו מתחזקים את התוכניות, עוקבים אחרי הפעילויות, האיומים, המשאבים הנדרשים, גיבוש אסטרטגיות נוספות, בדיקת יחסי עלות-תועלת ומרחיבים את התהליך לפעילויות נוספות.


ניהול סיכונים בארגון - דגשים

התאוששות מהירה מאסון באמצעות DRP


המשכיות עסקית במצבי חירום
 

רציפות תפקודית

מאמץ מתואם בכל אחת מזרועות השלטון להבטיח כי הפונקציות הלאומיות החיוניות ממשיכות לתפקד במהלך אירוע קטסטרופלי. מונח זה ניתן ליישום גם לגופים שאינם שייכים לשלטון תכנית רציפות תפקודית.

רציפות תפקודית משמעה סט הוראות או פרוצדורות שהוגדרו מראש המתארות כיצד הפונקציות הארגוניות החיוניות ישמרו בין 12 שעות ועד ל 30 ימים כתוצאה מאירוע אסון, לפני חזרה לתפקוד נורמלי. ניהול סיכונים ארגוני כולל את השיטות והתהליכים שבהם נעשה שימוש בארגונים לניהול סיכונים וניצול הזדמנויות הקשורות להשגתה יעדים.

ניהול סיכונים חכם מספק מסגרת לניהול סיכונים, אשר בד"כ כוללת זיהוי אירועים ספציפיים או נסיבות הקשורות ליעדי הארגון (סיכונים והזדמנויות), הערכתם במושגים של סבירות ועוצמת ההשפעה, החלטה על אסטרטגיית תגובה וניטור התקדמות. ע"י זיהוי וטיפול פרואקטיבי בסיכונים ובהזדמנויות, מגן הארגון העסקי על עצמו ויוצר ערך לבעלי העניין שלו ובכלל זאת בעלים, עובדים, לקוחות, רגולטורים ולחברה בכללה.

שירותים חיוניים

שירותי תשתית שבלעדיהם בניין או אזור יחשבו מנוטרלים או חסרי יכולת לספק שירותים תפעוליים; בד"כ כוללים שירותים כגון: מים, גז, חשמל, תקשורת, והם יכולים לכלול מערכות גיבוי לחשמל או מערכות בקרת סביבה.
 

להיות או לחדול בשעת חירום - כתבה
 

 

בקשה להתייעצות- הצעת מחיר
Company Slogan

There are many variations of passages of Lorem Ipsum available, but the majority have suffered alteration in some form.

השאר פרטים ונחזור אליך בהקדם

שלח

תודה שפניתם אלינו.

המייל נשלח בהצלחה

 

שם מלא:

* שדה חובה 

טלפון:

* שדה חובה

דוא"ל:

*שדה חובה

תוכן ההודעה:

*שדה חובה

תחום התענינות: